Новини/Як відбувається лиття пластмас під тиском?

Як відбувається лиття пластмас під тиском?

25.04.2024

Прес-форма на термопластавтоматі

У сучасних реаліях при застосуванні процесів виготовлення пластмасових форм найбільш ефективним методом та технологією вважається лиття під тиском. Яким чином відбувається лиття? Що потрібно врахувати для його правильного завершення? Які основні переваги такого методу?

Лиття пластику під тиском – ефективна та екологічна технологія

Насправді процеси лиття під тиском знайомі людству вже багато століть, причому протягом зростання та розвитку цивілізації технології постійно вдосконалювалися та модифікувалися. Завдяки цьому в даний час будь-яке виробництво можна швидко підготувати та адаптувати під потреби, потреби та запити конкретної галузі.

Якщо говорить простою мовою, процес лиття передбачає введення рідкого пластифікованого матеріалу в підготовлену форму, після чого пластик набуває після охолодження необхідні розміри, форми і габарити.

Процес лиття дозволяє набути будь-якої форми. Однак варто підкреслити, що для кожного елемента має бути своя ливарна форма, яка створюється на індивідуальне замовлення клієнта. Тому лиття пластмас під тиском найвигідніше, коли планується масове виробництво.

Як виглядає лиття пластмас під тиском?

Пластична ін'єкція відбувається у циклічному порядку. Тому цей процес повторюється, що значно спрощує багатосерійне виробництво. Цикл процесу упорскування починається, коли форма знаходиться у відкритому стані, а циліндр втягнутий.

Лиття пластмас під тиском відбувається в наступній послідовності:

  • сипучий матеріал із завантажувального бункера транспортується до фланця (охолоджувальна зона забору в шнековому циліндрі, призначена для запобігання злипанню матеріалу);
  • шнек, що обертається, транспортує, ущільнює і пластифікує масу;
  • маса дозується заданим перебігом пластифікації;
  • шнек впорскує пластикову масу в закриту форму під високим тиском та швидкістю;
  • маса у ливарній формі стискається при охолодженні та переході з рідкого стану в тверде;
  • шнек за допомогою тиску вдавлює масу у форму (завдяки цьому не тільки вирівнюється зменшений об'єм, але і не виникає усадкових порожнин і усадок);
  • запускається новий процес пластифікації;
  • відбувається охолодження;
  • форма відкривається;
  • деталь знімається.

Потім процес пластикової ін'єкції може розпочатися знову.

Що необхідне процесу ін'єкції?

Лиття пластмас можливе завдяки взаємодії термопластавтомату та приєднаної до нього ливарної форми. Відповідні параметри, такі як температура та тиск, також важливі при роботі. Тільки завдяки співпраці цих елементів можливе створення пластичної деталі.

Термопластавтомат - машина для лиття під тиском.

Процес лиття пластмас під тиском не може здійснюватися без ливарної машини – термопластавтомату. Це багатофункціональна машина, що дозволяє створювати деталі будь-якої складності та форми. Найважливішою перевагою цього пристрою є висока повторюваність.

Завдяки йому ви зможете отримати багато однакових елементів, які будуть не тільки гранично деталізовані, але й довговічні. Вибираючи ці машини, варто вибирати перевірені моделі та купувати термопластавтомати відомих виробників.

Технічні характеристики

Лиття під тиском, крім машин, також потребує відповідних параметрів під час кожного циклу процесу упорскування. Перше – це температура. Вона відповідає за достатню ліквідність матеріалу. При надто низькій температурі маса залишається у твердому чи негнучкому стані, що унеможливлює процес інжекції.

Однак температура не може бути надто високою. Це призводить до руйнування пластику та втрати його властивостей, що безпосередньо призводить до погіршення якості продукту.

Другий важливий параметр – тиск у циліндрі машини. Це має значення при пресуванні пластичної маси у форму. Якщо тиск занадто низький, вся поверхня форми не заповниться пластиком, що призведе до появи бульбашок та западин. Однак занадто високий тиск може призвести до нахилу ливарної форми та виливання матеріалу.